Vraag
Profielfoto van Kiara Fecunda
Profielfoto van Kiara Fecunda Kiara Fecunda 24 maart 2025

Hoe kunnen we personen ondersteunen met DigiD regelzaken die zelf niet digivaardig zijn? En geen vertrouwde persoon in de directe omgeving hebben die hen hierbij kan helpen? Ik ben op zoek naar ervaringen en denkrichtingen.

Bij een van de diensten binnen onze organisatie waarbij hulp bij administratie wordt geboden loopt men tegen de beperkingen rondom Digi-D gebruik aan. 

Het gaat dan om die groep mensen die wel een Digi-D hebben, hier ook bewust van zijn (men weet dat ze 'iets' hebben). Het gaat om een groep mensen die niet weet hoe dit te gebruiken, geen netwerk hebben en onvoldoende digitaal vaardig zijn én kunnen worden.  Dit met een gelijktijdige werkelijkheid waarbij de gebruiker meer en meer noodzaak ervaart om wel via Digi-D te werken. Zij worden van partij naar partij gestuurd, omdat elke partij aangeeft niet vertegenwoordigend op te kunnen treden en dus niet namens de hulpvrager in kunnen loggen of hun digi-d mogen beheren (machtigen) volgens organisatiebeleid.

Feit is dat eenmaal een DigiD aanwezig, dit bijna niet terug te draaien is en je om zult moeten gaan met de situatie zoals die is. Hoe kunnen wij hierin meedenken, zonder vertegenwoordigend op te treden? Vaak zijn mensen al van het kastje naar de muur gestuurd wat frustraties oplevert (gemeente, bieb sturen mensen naar ons voor hulp met de DigiD waar wij dit gezien ons beleid ook niet zouden mogen doen). We mogen niet namens hulpvragers inloggen of eigen berichten namens hulpvragers ontvangen (ook ons organisatiebeleid staat machtigen door vrijwilligers/beroepskrachten niet toe).

Hebben jullie ervaringen, tips, denkrichtingen in hoe jullie hiermee omgaan? 

Organisatie en/of werkgebied

Regio Tilburg, ContourdeTwern

Beantwoord de vraag van Kiara