Mogelijk dat de gemeente een passend aanvullend pakket aanbiedt en als dat geen optie is, mogelijk bijzondere bijstand?
Hai Suzi,
Is er een sociaal loket bij de gemeente? Dan kun je daar wellicht vragen wat de mogelijkheden zijn? Zoals Rik aangeeft: wanneer iemand een bijstandsuitkering krijgt, kan er ook bijzondere bijstand worden toegekend. Succes met je zoektocht!
Ik begreep deze week dat als het chronisch is je wel vergoed krijgt. Is het chronisch te labelen?
Dit geldt alleen voor bepaalde aandoeningen (https://wetten.overheid.nl/BWBR0018492/2020-01-01#Bijlage1) en niet voor alle chronische fysiotherapie behandelingen.
Al zou het wel op de lijst van chronische aandoeningen staan dan dient men de EERSTE 20 behandelingen zelf te betalen. Pas vanaf de 21e behandeling wordt het vergoed maar... als het eigen risico van 385 euro nog niet op is wordt oók die daarna eerst aangesproken. Kortom vele vele honderden euro's verder.
Soms is er een vrijgevestigd GZ-psycholoog die hoofdbehandelaar/hoofdaannemer wil zijn, waar de psychosomatisch fysiotherapeut dan als medebehandelaa/onderaannemer werkt.
Sommige basis-ggz organisaties bieden psycho-somatische fysiotherapie en zover ik weet valt dit dan onder de basis-ggz, welke vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Spreekt wel het eigen risico aan.
Psycho-somatische Fysiotherapie wordt alleen uit een aanvullende verzekering vergoed. Bij sommige verzekeraars kan de verzekering tijdens de contractperiode aangepast worden; neem hiervoor contact met haar verzekeraar. (Hierdoor stijgt haar maandelijkse premie wel)
Check ook de kosten per behandeling en de frequentie van de behandeling en kijk of dit opweegt tegen de jaarlijkse kosten voor een aanvullende verzekering.
Als je een duidelijk overzicht hebt van het aantal behandelingen en de kostprijs daarvan, kun je wellicht ook een eenmalig beroep doen bij SUN https://www.sunnederland.nl . Met daarbij een goed en duidelijk verhaal.
Bijzondere bijstand:
Gemeenten hanteren verschillende normen voor toekenningvan bijzondere bijstand voor het vergoeden van zorgkosten.
Vaak moet je dan de volgende documenten leveren bij aanvraag:
-de polis en het vergoedingenoverzicht van uw zorgverzekering
-de proforma nota van de medische kosten (dit is een voorlopige rekening van de te verwachten kosten)
-een verklaring van de arts waaruit blijkt dat de behandeling noodzakelijk is.
Een gemeente kan eventueel ook bij de arts informeren en daar moet client dan waarschijnlijk wel mee akkoord gaan.
Wanneer iemand gegronde reden heeft om geen aanvullende verzekering te hebben, is het soms mogelijk dat gemeentes de kosten vergoeden in de vorm van Maatwerk. Deze werpt bij mij in eerste instantie de vraag op. wat de reden is dat hebben van een aanvullende verzekering niet mogelijk was of is.
Als ze in omgeving Utrecht woont en een U-pas heeft kan ze haar saldo besteden bij therapeuten die haar mogelijk ook bij haar klachten kunnen helpen. Welliswaar geen psycholoog-somatische fysiotherapie, maar vond Praktijk voor Mindfullness of Meridiaan Shiatsu (heeft ook gereduceerde tarieven).
Is geprobeerd via een SMI aanvraag bij de desbetreffende gemeente aanvullend gefinancierd te worden? Of via een PGB aanvraag misschien?
Ik heb ook wel eens een fonds aangeschreven om een bijdrage te leveren voor dit soort kosten. Je hebt meestal wel een afwijzing nodig vanuit de gemeente voordat je een beroep op fondsen kunt doen. Maar mocht de gemeente de vraag afwijzen, dan heb je nog een vervolg stap.
Naast alle opties die al benoemd zijn:
- Plaatselijk Diaconaal Platform (van gezamenlijke kerken)
- Noodfonds van de plaatselijke Protestantse Kerk Nederland (PKN) - helpt wie geen helper heeft
- of als mw lid is van een geloofsgemeenschap daar bij de diaconie aankloppen
Hallo Suzi,
Alle psychosomatische fysiotherapeuten die werkzaam zijn bij Sens Gezondheidszorg® voldoen aan de eisen die gesteld worden door de zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie).
Sens Gezondheidszorg® heeft er voor gekozen een contract met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland af te sluiten. Een overzicht van de zorgverzekeraars waar Sens Gezondheidszorg® wel/geen contract mee heeft afgesloten,
Tilburg Concern (inclusief zorgverzekeraar of label)
Niet gecontracteerd Menzis (Menzis, Anderzorg, HEMA, VinkVink), Zorg en Zekerheid (Zorg en Zekerheid, AZVZ)
Gecontracteerd Alle overige zorgverzekeraars
Hilvarenbeek Concern (inclusief zorgverzekeraar of label)
Niet gecontracteerd Zorg en Zekerheid (Zorg en Zekerheid, AZVZ)
Gecontracteerd Alle overige zorgverzekeraars
Loon op Zand Concern (inclusief zorgverzekeraar of label)
Niet gecontracteerd Zorg en Zekerheid (Zorg en Zekerheid, AZVZ)
Gecontracteerd Alle overige zorgverzekeraars
U kunt gewoon bij ons terecht voor een behandeling met de kwaliteit die u van ons gewend bent. U ontvangt een nota van uw behandelaar. Deze dient u na betaling in bij uw zorgverzekeraar. Als u een aanvullend pakket heeft dan wordt gemiddeld 75% van het praktijktarief vergoed. Hieronder vindt u per concern aanvullende informatie met betrekking tot de vergoeding van niet gecontracteerde zorg.
In er toch nog problemen zijn met de eigen inbreng zou je eventueel kunnen aankloppen bij het Sociaal Fonds in Den Haag
Zuzi benoemd duidelijk dat deze client geen aanvullende verzekering heeft. Geen enkele verzekeraar vergoedt een psycho-somatische fysiotherapie vanuit de basisverzekering,
Het ging er niet om of de client ergens terecht kon komen voor behandeling' maar of er op enige manier een vergoeding gevonden kan worden voor kosten van de behandeling.
Overweeg je de client 'om niet' te behandelen, Ramona?
Cliënt heeft geen aanvullende zorgverzekering daar gaat het om. Nogmaals sommige gemeenten kunnen de behandeling betalen, mits cliënt moverende redenen heeft waarom zij geen aanvullende verzekering heeft. Daarbij zou ook aangetoond moeten worden wat de noodzaak van de behandeling is en wat de gevolgen zijn als zij niet behandeld wordt. Dan komt Maatwerk om de hoek kijken.
Al genoemd (denk ik) maar informeer bij gemeente hoe zij de Meerkostenregeling toepassen.Gemeenten hebben een bepaalde vrijheid hoe zij dit toepassen.
Zie hier een voorbeeld uit Groningen: https://gemeente.groningen.nl/meerkostenregeling
Hoi Suzi,
Je zou bijzondere bijstand kunnenproberen op grond van bijzondere individuele omstandigheden. De voorliggende voorziening is in dezen niet passend en niet toereikend. Sommige gemeenten hebben ook een armoedefonds waarmee je voor dit zoort vragen terecht kan.
U kunt vragen bij de gemeente waar client woont, of zij vergoeding bieden. Soms is er een sos traject bij de zorgverzekering, die wil ook wel eens vergoeding bieden.
https://socialefondsendenhaag.nl/ zou je eens op kunnen kijken
Beste Suzi,
Wellicht is Ixzorg het oriënteren waard. Dit is een soort alternatieve betaalbare zorgverzekering speciaal voor tandartszorg en fysiotherapie voor mensen zonder volledig aanvullend pakket. Ik heb zelf nog geen ervaring met deze organisatie maar wel van hen gehoord.
Vriendelijke groet,
David Blakmoor
Hoi Suzi,
In welke gemeente speelt het zich af?
Wij kijken altijd binnen onze gemeente wie welke hulp kan aanbieden of in ieder geval kijken we naar mogelijkheden.
Met vriendelijke groet,
Linda Hoitinga
Dat is goed om te horen! Ik ben nieuwsgierig welke weg je client en jij gaat nemen met behulp van de informatie die je nu hebt op gehaald.
Dag Suzi,
Mijn collega van MDF Lelystad heeft meegedacht en komt met dit antwoord:
Sowieso is het goed om in nov/dec te kijken naar een zorgverzekering die hier een vergoeding voor geeft (alleen heeft ze daar nu niets aan)
Heeft client de Energietoeslag ontvangen ? Als dit niet zo is kan ze mogelijk gebruik maken van het Noodfonds en hier de kosten mee voldoen.
Als dit geen mogelijkheid is omdat ze de Energietoeslag wel al heeft ontvangen, zijn er evt nog andere fondsen
Het MDF weet meer over fondsen en het aanschrijven hiervan, als er vragen zijn kan ik u linken aan Ellen van het MDF.
Mvg Ilona de Vries, Kennisplein coördinator FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.